سال انتشار: ۱۳۷۸

محل انتشار: پنجمین کنگره تغذیه ایران

تعداد صفحات: ۱۰

نویسنده(ها):

نسرین امیدوار – دانشجوی ph.D تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، دانشکده علوم تغذیه و صنایع

چکیده:

شناخت رفتارها و انتخابهای غذایی و عوامی موثر بر شکل گیری و تداوم آنها به دلایل متعدد در برخی گروه های سنی مانند نوجوانان اهمیت ویژه ای می یابد. در درجه اول،روشن شده است که بین عادات و رفتارهای تغذیه ای – بهداشتی دوران نوجوانی با خطر بروز بیماریهای مزمن ازجمله سرطان،بیماریهای قلبی – عروقی و پوکی استخوان در سنین بزرگسالی رابطه ای قوی وجود دارد. به علاوه، در گذر از کودکی به بزرگسالی ، شیوه زندگی و از جمله الگوی غذایی نوجواناناز جهات مختلفی تغییر می کند که ناشی از ازادی بیشتر این گروه در تصمیم گیری در همه جنبه های زندگی، قدرت خرید بیشتر برای تهیه غذا و میان وعده ها، گرایش به صرف وقت بیشتر با همسالان و الگوبرداری از انها به طور کلی یک برنامه پر مشغله تر نسبت به سنین قبلی است. از سوی دیگر،در کشورهای با ترکیب جمعیتی جوان، نقش این گروه های سنی در برنامه ریزیهای اقتصادی- اجتماعی و تامین سلامت انها برای کاهش هزینه های بخش بهداشت و درمان به مراتب پر اهمیت تر می باشد.
در ایران به دلیل میزان باروری بالا در اوایل دهه ۱۳۶۰ و به دنبال آن، کاهش سریع باروری در دهه ۱۳۷۰ یک مطالعه هم گروهی (Cohort) بزرگ نوجوان در هرم جمعیتی مشهود است که بزودی به سنین بزگسالی و باروری خواهند رسید. برای هر گون صرفه جویی در هزینه های اجتماعی – بهداشتی در سالهای آتی سرمایه گذاری در زمینه نوجوانان اولویت خاص می یابد. برای تحققپیشگیری اولیه، لازم است رفتارهای مرتبط با عوامل خطر فیزیولوژیک قبل از شکل گیری و تثبیت کاملو ایجاد مقاومت نسبت به تغییر، در سنین نوجوانی شناسایی، تصحیح و تعدیل شوند. این کار به سرمایه گذاری و برنامه ریزی نیاز دارد.