سال انتشار: ۱۳۸۴

محل انتشار: همایش علمی کاربردی راههای مقابله با سرمازدگی

تعداد صفحات: ۷

نویسنده(ها):

کیخاصابر – دانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی دانشکده علوم زراعی مجتمع آموزش عا
رحیمیان – استاد دانشکده علوم زراعی مجتمع آموزش عالی کشاورزی و منابع طبیعی مازند
بابائیان جلودار – استاد دانشکده علوم زراعی مجتمع آموزش عالی کشاورزی و منابع طبیعی مازند

چکیده:

یخ زدگی یک بیماری غیر مسری جدی در گیاهان است که هر ساله باعث از بین رفتن درصد بالایی از محصولات کشاورزی در دنیا می شود (۱۵). گندم، قهوه، سویا، یونجه، تنباکو، سیب زمینی، چغندرقند، ذرت، کلزا، آفتاب گردان، مرکبات، توت فرنگی، گیلاس، زردآلو، هلو و گلابی از گیاهانی هستند که در سالهای اخیر شدیدا دچار خسارت سرمازدگی شده اند(۱).
در بافتهای بیشتر گیاهان حساس به یخ زدگی، آب می تواند تا دمای ۱۲- درجه سانتی گراد بدون اینکه در مایع بین یا درون سلولی منجمد گرد فوق العاده سرد شود(۱۰). شکل گیری هسته یخ به روش ناهمگن که در آن هسته یخ به وسیله یک عامل خارجی مثل باکتری ، قارچ و یا یک ترکیب شمیایی ویژه القا می شود می تواند دمای تشکیل هسته یخ را در مواد آلیغیر آلی به حدود ۲- درجه سانتی گراد برساند (۵). باکتری های فعال هسته یخ (INA) از عواملی هستند که در ایجاد خسارت ناشی ازیخ زدگی در گیاهان حساس به سرما نقش مهمی داند.