سال انتشار: ۱۳۸۳

محل انتشار: هشتمین کنگره تغذیه ایران

تعداد صفحات: ۸

نویسنده(ها):

رویا حکمی – دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تبر
جواد مهتدی نیا –

چکیده:

شواهد اپیدمیولوژیک نقش حفاظتی رژیم غذایی غنی از میوه ها و سبزیجات در پیشگیری از بروز سرطان ها را نشان داده اند. β کاروتن یکی از آنتی اکسیدانهای موجود در میوه ها و سبزیجات است. با وجودی که برخی تحقیقات نشان دادند در افرادی که β کاروتن بیشتری از راه غذا دریافت می کنند، یا سطح سرمی بیشتری دارند، بروز سرطان کمتر است، ولی مصرف β کاروتن در جوامع تاثیر مثبتی نشان نداده است و حتی در برخی موارد بخصوص در افراد سیگاری مصرف مکمل β کاروتن سبب افزایش بروز سرطان شده است.از مجموع ۲۵ تحقیق مورد بررسی در این مطالعه، تنها در دو بررسی که مکمل β کاروتن همراه با ویتامین E و سلنیم داده شده بود، خطر مرگ و میر ناشی از سرطان معده و مری کاهش یافت و در یک مظالعه عود مجدد سرطان کولورکتال در افراد غیر سیگاری کاهش یافت. در چهار بررسی، مکمل β کاروتن خطر بروز سرطان را افزایش داده و در یک مورد خطر عود مجدد سرطان کولورکتال در افراد سیگاری و الکلی دو برابر شد. β کاروتن پرولیفراسیون سلول های اپیتلیال و کاهش بیان رسپتورهای اسید رتینوئیک ناشی از مصرف سیگار را تشدید می کند و ممکن است بر سیگنالیگ رتینوئیدها تاثیر گذارد. β کاروتن می تواند تعدادی از ایزوفرمهای CYP را در تمام بافتها القاء کند و نهایتا یک پروکارسینوژن را به کارسینوژن تبدیل نماید. همچنین ممکن است سبب تولید مقدار زیادی اکسیژن Reactive گردد. این ویژگی های β کاروتن در غلظت های بیشتر و مدت طولانی تر افزایش می یابد. لذا در مجموع به نظر می رسد، مصرف مقادیر زیاد β کاروتن در طولانی مدت اثرات آنتی اکسیدانی آن را تحت تاثیر قرار داده و می تواند به جای آنتی اکسیدان به صورت یک پرواکسیدان عمل نماید.