سال انتشار: ۱۳۸۵

محل انتشار: یازدهمین کنگره ملی مهندسی شیمی ایران

تعداد صفحات: ۷

نویسنده(ها):

زهرا اکبری – دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی شیمی صنایع غذایی، دانشکده مهندسی شیمی،
فرزین ذکایی آشتیانی – استادیار دانشکده مهندسی شیمی، دانشگاه امیرکبیر
طلعت قماشچی – دانشور دانشکده مهندسی شیمی، دانشگاه تهران

چکیده:

لاکتوز به عنوان قند شیر کاربرد های گوناگونی در صنایع غذایی و دارویی دارد. از آنجا که تقریبا تمام لاکتوز موجود در شیر در فرایند پنیر سازی وارد آب پنیر می شود، لذا آب پنیر به عنوان مهمترین منبع تولید لاکتوز شناخته شده است. بر اساس بررسی ها و مطالعات انجام شده مراحل تولید لاکتوز شامل فرایند های آماده سازی، تغلیظ آب پنیر، کریستالیزاسیون، جداسازی و شستشوی کریستال ها ، خشک نمودن و آسیاب کردن کریستال های لاکتوز می باشد. تولید لاکتوز با درصد خلوص بالا مستلزم فرایند های آماده سازی جهت حذف قسمت اعظم پروتئین های موجود و مواد
معدنی در آب پنیر است. ۶ فرایند آماده سازی گوناگون برای حذف ناخالصی های موجود در آب پنیر مورد بررسی قرار گرفته و میزان پروتئین، خاکستر، لاکتوز، کلسیم، آهن و آلومینیوم اندازه گیری شده است. نتایج نشان می دهد برای حذف پروتئین، استفاده از اسید درpH برابر ۴ و حرارت دهی به مدت ۲۰ دقیقه آب پنیر و برای حذف مواد معدنی رساندنpH محلول به ۷ و حرارت دادن به مدت ۲۰ دقیقه مناسب تر است. در نهایت لاکتوزی با درصد خلوص بالای۹۸ درصد تولید شده است