سال انتشار: ۱۳۸۷

محل انتشار: چهارمین همایش ملی عملیات حرارتی

تعداد صفحات: ۱۴

نویسنده(ها):

سید رضا علمی حسینی – مربی دانشگاه سیستان و بلوچستان
اسماعیل توحید لو – مربی دانشگاه سیستان و بلوچستان
مهدی شفیعی آفارانی – استادیار دانشگاه سیستان و بلوچستان

چکیده:

فولاد مورد استفاده در این تحقیق فولاد سمانته AISI 8620 نام دارد که عملیات کربوراسیون جامد بر روی آن قرار گرفت. با انجام عملیاتکوئنچ ساختار مارتنزیتی در سطح تشکیل شده که این باعث افزایش سختی سطح فولاد می گردد. مغز این فولاد به دلیل داشتن کربنکمتر و انعطاف پذیری بیشتری است. یکی از پارامترهای مهم در متالوژی این فولادها که بسیار مورد توجه صنعت می باشد. بررسی ضخامت لایه کربوره است. در این پروژه نمونه های برش خورده فولاد سمانته در مخلوط پودر گرافیک و زغال الک شده قرار گرفته و در زمانهای ۱۵،۱۲،۸،۵،۳ و ۲۰ ساعت در دمای ۹۲۵ درجه سانتی گراد حرارت داده شده و سپس در روغن کوئنچ شدند. عملیات کربوراسیون در حالت های محفظه با فاصله هوایی و بدون فاصله هوایی انجام گرفت. جهت به دست آوردن ضخامت لایه کربوره، آزمون میکروسختی بر روی سطح مقطع نمونه های کربوره شده انجام شد. با رسم پروفیل سختی نمونه های مختلف مقدار ضخامت لایه کربوره در زمان های مختلف به دست آمد. با ترسیم رابطه بین ضخامت لایه کربوره با زمان کربوراسیون زمان لازم برای ایجاد ضخامت لایه کربوره مشخص در این فولاد به دست آمد همچنین تاثیر کامل پر نشدن محفظه کربوره بر روی پروفیل سختی و نیز ضخامت لایه کربوره مورد بررسی قرار گرفت.