سال انتشار: ۱۳۸۵

محل انتشار: اولین همایش ملی مدیریت شبکه های آبیاری و زهکشی

تعداد صفحات: ۵

نویسنده(ها):

رضا بهراملو –

چکیده:

باوقوع پدیده خشکسالی در سا لهای اخیر، بهره برداری بی رویه از آبهای زیرزمینی جهت امور کشاورزی که بخش عمده ای از مصرف آب کشور را به خود اختصاص داده است، شدت بیشتری به خود گرفته و منجر به افت سطح ایستابی آبهایزیرزمینی در اکثر دش تهای مختلف کشور شده است. لذا برای این مصرف کننده اصلی آب کشور باید چاره ای اندیشید تا ضمن حفظ امنیت غذائی منابع آبی کشور هم از بحران نجات یابند یا حداقل وضعیت آنها از وضع کنونی وخیم تر نگردد. تنها با این تدبیر است که می توان به یک توسعه و امنیت غذائی پایدار دست یافت. دستیابی به این هدف مهم تنها در گرو ارتقاء کارائی مصرف آب در محصولات مختلف به کمک سیستمهای آبیاری تحت فشار می باشد. بدین منظور در ایستگاه اکباتان از مرکز تحقیقات کشاورزی ومنابع طبیعی همدان یک فقره طرح تحقیقاتی جهت تعیین کارائی مصرف آب سه رقم سیب زمینی(آگریا، مارفونا وسانته) تحت سیستم آبیاری بارانی انجام گرفت بر اساس نمونه گیری ، میانگین عملکردی ۴۲/۴۴، ۴۰/۲۲ و ۴۰/۲۲ تن در هکتار بترتیب برای ارقام آگریا، مارفوناو سانته بدست آمد. با توجه به مقادیر عملکرد و حجم آب مصرفی، مقدار کارائی مصرف آب ۴/۴۵، ۴/۳۶ و ۴/۲۱ کیلوگرم بر تر مکعب بترتیب برای ارقام فوق تعیین گردید. بر اساس نتایج فوق رقم اگریا دارای برتری نسبی از جمله عملکرد و کارایی مصرف آب بر دو رقم دیگر دارد.