سال انتشار: ۱۳۸۷

محل انتشار: اولین کنگره ملی فناوری تولید و فرآوری گوجه فرنگی

تعداد صفحات: ۱

نویسنده(ها):

محمد اشکواری – عضو انجمن بین المللی فرآوری کنندگان گوجه فرنگی در حوزه مدیترانه (AMITOM) – ع

چکیده:

گوجه فرنگی و محصولات تبدیلی آن یکی از مهمترین تولیدات صنایع تبدیلی در جهان می باشد بطوریکه سالانه حدود ۳۵-۳۰ میلیون تن گوجه فرنگی تازه در کارخانجات فرآوری می گردد و رب گوجه فرنگی محصول عمده آنها می باشد.در نتایجی که در سال های اخیر در مراکز تحقیقاتی بهداشتی، پزشکی کشورهای اروپایی و امریکا بدست آمده ماده Lycopen که به وفور در گوجه فرنگی و فرآورده های آن وجود دارد دارای خواصی از قبیل جلوگیری از سرطان پروستات، افزایش شیر مادران، محافظت پوست در مقابل اشعه ماوراء بنفش، جلوگیری از اکسیداسیون کلسترول LDL و در نتیجه جلوگیری از بیماری اترواسکلروزیس و بسیاری از بیماری مربوط به دستگاه گوارش می باشد.کلا" 37 کشور در جهان امکان فرآوری گوجه فرنگی را دارند و فقط ۱۲ کشور اول ۹۰% فرآوری را انجام میدهند که ایران در سال ۲۰۰۸ مقام پنجم را پس از امریکا، ایتالیا، چین و ترکیه دارا بود ولی از نظر سطح زیر کشت گوجه فرنگی مقام چهارم دنیا را داریم. و از این ۱۲کشور فقط ۷ کشور ۹۴% بازار صادرات این محصولات را در اختیار دارند که ۶۰% از محصولات گوجه فرنگی فرآوری شده را از مراکز کشت و فرآوری به مناطق مصرف صادر نموده اند.در دهه ۲۰۰۷-۱۹۹۷ تولید فرآورده های گوجه فرنگی ۳۳/۷ درصد افزایش داشته است و مصرف این محصولات هم با افزایش ۳۳% در دهسال بموازات تولید رشد داشته است.مصرف سرانه فرآورده های گوجه فرنگی در امریکای شمالی معادل ۳۱ کیلوگرم گوجه فرنگی تازه در اروپای غربی ۲۳ کیلوگرم و در اروپای شرقی و کشورهایی که در سال های عضو اتحادیه اروپا شده اند ۱۸ کیلوگرم میباشد و مجموعا" امریکا و اروپا حدود دو سوم از کل مصرف این تولیدات را بخود اختصاص داده اند در حالیکه مصرف سرانه این محصول درآسیا ۰/۳کیلوگرم درآفریقا ۵کیلوگرم و درامریکای جنوبی ۴ کیلوگرم وبرای ایران معادل ۲۵کیلوگرم گوجه فرنگی تازه می باشد.پیش بینی میگردد مصرف محصولات گوجه فرنگی فرآوری شده در جهان تا سال ۲۰۱۰ هر سال حدود ۳% افزایش یابد.