سال انتشار: ۱۳۸۷

محل انتشار: یازدهمین همایش ملی بهداشت محیط

تعداد صفحات: ۹

نویسنده(ها):

روشنک رضایی کلانتری – عضو هیات علمی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران
پگاه بهمنی – دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه علوم پزشکی ایران
اسمعیل قهرمانی – دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه علوم پزشکی مازندران
مهدی قربانیان – دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه علوم پزشکی مازندران

چکیده:

افزایش تقاضای آب، بالا رفتن سطح زندگی، گسترش آلودگی منابع آب در اثر توسعه فعالیتها کشاورزی، شهری و صنعتی منجر به محدود شدن منابع آبی شده است . به منظور مقابله با مشکلات ناشی از کمبود منابع آب، استفاده مجدد از فاضلاب امری اجتناب ناپذیر خواهد بود . امروزه بازیافت فاضلاب یکی از ابزارهایی است که می تواند در بهتر کردن مدیریت منابع آب مشارکت داشته باشد و یکی از راه حل های اساسی برای جبران کمبود منابع آبی است . به منظور محافظت از محیط زیست و تداوم بهره برداری از منابع آبی استفاده از پساب منوط به رعایت استانداردها و رهنمودهای خاصی است که باید تحت نظارت کامل صورت پذیرد . هدف از انجام این مطالعه، ارائه جدیدترین رهنمودهای استفاده مجدد از فاضلاب در کشاورزی می باشد . سازمان حفاظت محیط زیست ایالات متحده (USEPA ) و سازمان بهداشت جهانی از سال ۱۹۸۹ رهنمودهایی به منظور استفاده مجدد از فاضلاب در کشاورزی و … ارائه نموده اند که آخرین آنها مربوط به سالهای ۲۰۰۴ و ۲۰۰۶ می باشد . تحقیقاتی در زمینه تصفیه مورد نیاز جهت رسیدن به رهنمودهای ارائه شده با توجه به نوع محصول کشت شده در سالهای اخیر صورت گرفته است ، بر اساس این تحقیقات متداول ترین روشهای تصفیه برای محصولات خوراکی تصفیه اولیه، ثانویه و تصفیه پیشرفته قبل از گندزدایی است . و برای محصولات غیر خوراکی تصفیه اولیه و ثانویه به همراه گندزدایی است . بر اساس رهنمودهای مختلف، پایش کلی فرم به صورت روزانه برای محصو لات خوراکی و هفتگی برای محصولات غیر خوراکی ضروری است . همچنین پایش مداوم سایر پارامترها از قبیل TSS ، کدورت، مواد آلی و مقدار کلر باقی مانده نیز برای محصولات کشاورزی ضروری است.