سال انتشار: ۱۳۸۴

محل انتشار: چهارمین همایش ملی بیوتکنولوژی ایران

تعداد صفحات: ۴

نویسنده(ها):

الیکا شجیع – دانشجویان کارشناسی ارشد زراعت دانشگاه شهید باهنر کرمان
مصطفی گواهی – دانشجویان کارشناسی ارشد زراعت دانشگاه شهید باهنر کرمان
مهری صفاری – استادیارگروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده:

بیوتکنولوژی با روش های عمدتاً مهندسی ژنتیک انقلاب سبزی را برای غلبه بشر بر گرسنگی و فقر غذایی بنیان نهاده است.دانشمندان با دستکاری ژنهای یک گیاه، گونه ای از آن را به وجود می آورند که نسبت به گونه طبیعی، محصول بیشتری تولید می کند یا برخی ویتامین ها و مواد معدنی را که نوع طبیعی فاقد آن است، دارا می باشد. این گیاهان که به نام تراریخنه معروف هستند دارای اهمیت زیادی می باشند. سطح زیر کشت این قبیل گیاهان در جهان طی سالهای اخیر با روند تصاعدی افزایش یافته و از سال ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ حدود ۳۰ برابر شده است. بازار فروش جهانی این قبیل گیاهان نیز طی سالهای ۱۹۹۵ تا ۲۰۰۰ به سرعت افزایش یافته است. در نتیجه بررسی اثرات مطلوب و نامطلوب گیاهان تراریخته بر روی انسان و محیط زیست لازم به نطر می رسد. در این مقاله ابتدا به اثرات نامطلوب و مخرب تحتمالی گیاهان تراریخته می پردازیم و سپس اثزات مطلوب گیاهان تراریخته در دستیابی به اهداف کشاورزی پایدار بحث خواهد شد.