سال انتشار: ۱۳۸۶

محل انتشار: دهمین همایش ملی بهداشت محیط

تعداد صفحات: ۵

نویسنده(ها):

بابک فرزین نیا – مربی گروه بهداشت محیط دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی قم
محمد خزایی – کارشناس گروه بهداشت محیط دانشکده بهداشت قم

چکیده:

شهرقم به لحاظ اماکن زیارتی پس از مشهد مقدس،دومین جایگاه رادر کشور داراست وباحدود ۱۷ میلیون نفر زایر در سال ۱۳۸۴ ،موقعیت این دومین مرکز زیارتی کشور را از لحاظ تعداد وتعدد تردد زایر وگردشگر مهم تر می نماید . برای روشن شدن وضعیت بهداشت محیطی اماکن اقامتی شهر قم این تحقیق بصورت مطالعه توصیفی مقطعی درسال ۸۵ انجام شد. از کلیه اماکن اقامتی شهر قم شامل ۱۸ هتل و هتل آپارتمان ، ۳۹ مهمانسرا و ۲ زایرسرا بازدید بعمل آمد وچک لیستی شامل ۷۳ پرسش تکمیل شد. در ۷۲ درصد اماکن مورد بازدید، کارگران آشپزخانه دارای کارت بهداشت بودند که حدود ۶۹ درصد کارتها دارای اعتبار بود .بکمک آزمون کای اسکور رابطه بین سطح تحصیلات مدیران و اعتبار کارت بهداشتی کارگران سنجیده شد براین اساس بین این دو پارارمتر رابطه مستقیم وجود دارد p=0.042 . بنابراین برای ارتقا سلامت کارگران این اماکن باید به آموزش متصدیان آنها اقدام نمود. باتوجه به درصد بالای اماکن با وضعیت نامطلوب بهداشتی )۴۷/۵ درصدتوصیه میشود برای اماکن غیربهداشتی ، حتی المقدورزمینه بهسازی فراهم آید لیکن بیشتر این اماکن دربافت فرسوده اطراف حرم مطهر (س) قرارگرفته اند که بدلیل قدمت وفر سودگی زیاد ، عملا بازسازی آنها غیر اقتصادی می باشد باتوجه به نتایج این تحقیق که فقط حدود ۲۰ درصد آشپزخانه های فعال هتلها ومهمانسرای شهر قم درسال ۱۳۸۵ دارای معیار بهداشتی بودند ، میبایست به منظور حفظ سلامت مسافران لزوم تشدید اقدامات نظارتی و آموزشی را تشدید نمود.لزوم آگاه ساری وایجاد حساسیت لازم برای جلوگیری از استعمال دخانیات وایجاد فضای مخصوص برای افراد سیگاری را درهتلها واقامتگاهها قم روشن میسازد