سال انتشار: ۱۳۸۴

محل انتشار: نهمین کنگره علوم خاک ایران

تعداد صفحات: ۴

نویسنده(ها):

هادی عبدالعظیمی – دانشجوی دکتری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران
شهلا محمودی – دانشیار دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران
علی زین الدینی میمند – رئیس بخش تحقیقات خاک و آب کرمان

چکیده:

شور شدن خاک فرایندی است که در اثر عوامل طبیعی و یا در اثر فعالیت های انسان ایجاد می گردد و در نتیجه آن املاح، در خاک تجمع پیدا کرده و رشد گیاه را دچار مشکل می سازد (۸). املاح در خاک های مناطق خشک و نیمه خشک معمولا در نتیجه مواد مادری شور ویا فقدان آب تجمع پیدا می کنند (۷). دشت انار واقع در استان کرمان دارای اقلیم خشک و گرمبا متوسط بارندگی سالیانه ۸۵ میلیمتر و متوسط حرارت سالیانه ۲۶/۴ درجه سانتیگراد می باشد (۴). موادمادری بطور عمده شامل مواد آبرفتی، رسوبات ریزدانه، سنگ های اشباع شده با املاح در اطراف رودخانه نمک و فلات های شنی در اطراف شهر انار و جاده – یزد می باشد (۲).
اراضی این دشت تحت کشت پسته می باشد که به علت شور شدن خاک ها و از بین رفتن تدریجی درختان پسته، ظاهرا به سمت بیابانی شدن حرکت می کنند. با توجه به اینکه تا بحال در منطقه انار مطالعاتی درباره منشا املاح صورت نگرفته است و از آنجایی که بدون داشتن اطلاعات کافی در زمینه منشا املاح خاک توصیه ها و رهنمودهای لازم جهت اصلاح و بهره وری های لازم از خاک های شور غیر ممکن بنظر می رسد لذا، شناسایی و بررسیی عوامل عمده موثر بر شور شدن خاک های منطقه انار از اهداف اصلی این تحقیق می باشد.