سال انتشار: ۱۳۷۸

محل انتشار: پنجمین کنگره تغذیه ایران

تعداد صفحات: ۹

نویسنده(ها):

ربابه شیخ الاسلام – معاونت بهداشتی، اداره تغذیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
محسن تقوی – معاونت بهداشتی، اداره تغذیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
فریبا کلاهدوز – معاونت بهداشتی، اداره تغذیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
زهرا عبدالهی – معاونت بهداشتی، اداره تغذیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

چکیده:

مصرف تنقلات بعنوان میان وعده غذائی کودکان از جایگاه ویژه برخوردار است. تغییر الگوی مصرف غذادر طی دهه ها یاخیر موجب جایگزینی تنقلات غذایی کم ارزش با میان وعده های مغذی شده است. روند رو به افزایش زندگی شهری، تبلیغات گسترده تلویزیونی، جذابیت بسته بندی، محدودیت زمانی برایتهیه میان وعده های سنتی و ناآگاهی های تغذیه ای خانواده ها از خل لعمده ترویج مصرف تنقلات غذایی کم ارزش بشمار می رود. مصرف بی رویه تنقلات کم ارزش از یک سو با کاهش اشتهای کودک فرصتتغذیه با غذاهای حاوی مواد مغذی سفره خانوار را از کودک میگیرد. و از سوی بعضی از انواع تنقلات حاوی نمک و یا قند نسبتا زیادی هستند که زمینه ساز چاقی و ابتلا به بیماریهای مزمن در سالهای اتی زندگی خواهند بود. مطالعات وبررسی های متعددی نشان داده است که مصف زیادنمک در دوران کودکی با افزایش فشار خون در بزرگسالی همراه است از آن گذشته غذاهای empty colory که حاوی کالری زیادی هستند زمینه را برای چاقی کودکان فراهم می کند و چاقی دوران کودکی خود زمینه ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی، دیابت، افزایش فشار خون و … می باشد . با توجه به روند رو به گسترش تبلیغات تنقلات غذایی ومصرف بی رویه انها خطر جایگزینی تنقلات غذایی کم ارزش با غذاهای اصلی که باید مواد مغذی مورد نیتاز رشد و تکامل کودک را در دوران حساس و بحرانی زیر ۳ سال فراهم نماید، احساس میشود. مطالعه حاضر در قالب بررسی کشوری رشد کودکان زیر ۶ سال انجام شده است تا بر اساس آن بتواند تصویر روشنی ازالگوی غذایی کودکان زیر ۳ سال و جایگاه تنقلات کم ارزش در برنامه آنان بدست آورد.