سال انتشار: ۱۳۹۳
محل انتشار: دومین همایش کشوری سلامت شیر از تولید تا مصرف و اهمیت تغذیه ای آن
تعداد صفحات: ۷
نویسنده(ها):
روشنک هدایتی فر – کارشناس ارشد سم شناسی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی استان لرستان

چکیده:
در اغلب نوشته های باستانی و در طب قدیم از شیر به عنوان دارو در درمان بعضی بیماری ها یاد شده است. امروزه نیز این عقیده وجود دارد که شیر، بهترین غذا برای بیماران است. شیر به عنوان یک ماده ی مغذی در رشد جسمی و فکری افراد, بسیار مفید بوده و مصرف آن از دوران کودکی به افزایش تمرکز و حواس کمک کرده و سبب پیشگیری از بسیاری از بیماری ها همچون پوسیدگی دندان ها و استخوان ها در دوران بزرگسالی می شود. آنتی بیوتیک ‏های که در درمان امراض دامی به کار می ‏روند، یکی از عوامل اصلی آلوده کننده شیر محسوب می ‏شوند و وجود باقیمانده ‏های آنتی بیوتیک در شیر می ‏تواند عوارض فراوانی داشته باشد. در این طرح به بررسی میزان باقی مانده آنتی بیوتیکی در شیر پرداخته شد. در این مطالعه ۴۰ نمونه شیر پاستوریزه از ۴ برند مختلف از جهت وجود آنتی بیوتیک توسط آزمون جستجوی آنتی بیوتیک در شیر توسط تست کوپن مورد ارزیابی قرار گرفت. از مجموع ۴۰ نمونه ۳ نمونه از شیر ها دارای باقی مانده آنتی بیوتیکی بودند. با توجه به اینکه شیر خام جهت تهیه سایر فر آورده های لبنی بخصوص فرآورده های تخمیری شیر مورد استفاده قرار می گیرد باقیمانده داروهای آنتی بیوتیکی در شیر خام، ضررهای اقتصادی جبران ناپذیری به صنایع لبنی تحمیل می کند پس وجود روش های آزمایشگاهی با حساسیت بالا ضروری به نظر می رسد.