سال انتشار: ۱۳۸۴

محل انتشار: هشتمین همایش ملی بهداشت محیط

تعداد صفحات: ۹

نویسنده(ها):

احمدرضا یاری – عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی قم
محمد حسین بابا خانی – مسئول آزمایشگاه اب مرکز بهداشت قم
مرتضی صفدری – کارشناس آزمایشگاه شیمی آب و فاضلاب دانشکده بهداشت قم
بهرام قاسمی فرد – کارشناس بهداشت محیط مرکز بهداشت فلاورجان

چکیده:

اب مایه حیات و سلامتی است. سلامت آدمی در گرو آب و غذایی که مصرف می کند قرار دارد. این تحقیق مطالعه ای توصیفی و مقطعی است که جهت بررسی کیفیت آب تصفیه شده از دستگاه های آب شیرین کن در شهر قم به مدت ۴ ماه در سال ۸۱ انجام شد. از آب ورودی و خروجی تمامی دستگاههای آب شیرین کن نمونه برداری شد و نمونه ها تحت روشهای آزمایش استاندارد ، مورد آژمایش قرار گرفتند . نتایج نشان داد غلظت کلر باقیمانده ، سختی کل ، فلوراید از حداقل مطلوب مورد نیاز جهت آب شرب پایین تر است. مقدار PH تقریبا در آب تصفیه شده تمامی دستگاه های کمتر از حد مطلوب است. نتایج نمونه برداری میکروبی نشان داد ۶ درصد نمونه ها آلودگی میکروبی دارند…. با توجه به نتایج ، آب حاصل از دستگاههای آب شیرین کن دارای درجه اسیدی پایین تر از استاندارد تعیین شده هستند که این موضوع از نظر خورنده بودن آب و حل شدن مواد مختلف در آن حائز اهمیت است . وجود مقدار ۱ میلی گرم در لیتر کلر باقیمانده در آب تصفیه شده نهایی به منظور رفع آلودگی های ثانویه احتمالی ضروری است و این در حالی است که تقریبا هیچکدام از متصدیان دستگاه ها ، رعایت نکردند. با توجه به نقش فلوئور در رشد و استحکام دندانها و استخوانها به خصوص در کودکان در حال رشد و توجه به این موضوع که آب آشامیدنی یکی از مناسب ترین راههای رساندن فلوئور به بدن می باشد لازم است برای رفع کمبود این یون در آب آشامیدنی اقداماتی صورت پذیرد. با توجه به ارتباطی که مابین سختی آب آشامیدنی و شیوع بیماریهای قلبی عروقی در جوامع وجود دارد پایین بودن سختی آب تصفیه شده ناشی از این دستگاهها و مصرف آن در دراز مدت می تواند مسئله انگیز باشد. با توجه به پایین بودن کلیه املاح محلول در آب تصفیه شده دستگاههای آب شیرین پیشنهاد می کردد متصدیان دستگاه عملیات ترقیق اب تصفیه شده را با آب ورودی تا تنظیم فاکتورهای مختلف در حد مطلوب انجام دهند.