سال انتشار: ۱۳۸۴

محل انتشار: هشتمین همایش ملی بهداشت محیط

تعداد صفحات: ۶

نویسنده(ها):

مهروز جوادی – عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله
اکرم پرنده – کارشناس ارشد پرستاری ، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله

چکیده:

افزایش روز افزون جمعیت جهان ، کمبود موادغذایی و محدودیت منابع تولید باعث شده است که تامین موادغذایی سالم و بهداشتی و امنیت غذایی در راس کلیه امور قرار گیرد بر اساس گزارشهای سازمانهای بین الملل WHO , FAO حدود ۲۵۵ از مواد غذایی تولید شده نیز بر اثر انواع فسادها به خصوص فساد میکروبی به صورت ضایعات به هدر رفته و از چرخه مصرف انسان خارج می شوند در گذشته عوامل بیولوژیک مانند باکتریها ، انگل ها ، و ویروسها مهمترین عوامل ایجاد بیماری و یا مسمومیت حاصل از موادغذایی آلوده برای انسانها بودند اگرچه امروزه نیز این عوامل هنوز دارای نقش اساسی در ایجاد مشکلات بهداشتی برای مصرف کنندگان می باشند ولی مخاطرات جدیدی مانند بقایای داروهای دامپزشکی ، سموم دفع افات نباتی و مواد شیمیایی و عوامل آلوده کننده محیطی و بلایای طبیعی به این مخاطرات افزوده شده اند که اهمیت آنها کمتر از عوامل خطرناک بیولوژیک نمی باشد میزان شیوع بیماری های ناشی از غذا یکی از عمده ترین مشکلات است که هم زمان با بروز بلایای طبیعی رخ می دهد . عدم دسترسی به مواد غذایی سالم و مظمئن و اثرات سو ناشی از آن ، آسیب شبکه های تولید ، طبخ و توزیع مواد غذایی ، فساد غذاها و از بین رفتن انها توسط بلایای طبیعی ، باعث فقدان غذا به میزان کافی می شود در نتیجه افراد در اثر مصرف مواد غذایی آلوده و ناسالم گرفتار انواع عوامل فیزیکی شیمیایی ، مسمومیت و مشکلات ناشی از کم مصرف کردن غذا می گردند . بدین علت ، برنامه ریزی در مورد تغذیع در زمان اضطرار ، جهت ساعات اولیه بروز بلا و پس از استقرار حادثه دیدگان در اردوگاه می بایست توسط کمیته های ذی ربط در نظر گرفته شود جهت پیشگیری از مسمومیت ، قبل از مصرف هر ماه غذایی باید کیفیت آن کنترل شود لازم است با در نظر گرفتن علایم اختصاصی مسمومیت هر ماده غذایی و به کار بردن روشهای کنترل بهداشتی مختص آن از غذاهای مشکوک نمونه برداری گردد و در صورت فساد و آلوده بودن معدوم شود در این مقاله در زمینه بهداشت و سلامت مواد غذایی و عوارض ناشی از سو تغذیه در زمان اضطرار بحث شده است.