سال انتشار: ۱۳۸۷

محل انتشار: پانزدهمین کنگره دامپزشکی ایران

تعداد صفحات: ۱۲

نویسنده(ها):

اسماعیل ذوقی –

چکیده:

بسیاری از عوامل بیماری زایی انسانی نو پدید و بازپدید در سطح جهان از حیوانات یا فرآورده های حیوانی منشا گرفته اند . تعداد زیادی از انواع حیوانات و مجموعه ای از عوامل بیماری زا در ظهور بیماری ها دخالت داشته اند . حیوانات وحشی ( به عنوان مثال خفاش ها ، جوندگان ) ، اهلی ( چون اسب ) و انواع مصرف غذایی انسان ( طیور و گاو ) در چرخه اپیدمیولوژی این بیماری ها مسئول شناخته شده اند . بسیاری از عوامل مسئول عفونت ها و بیماری های جدید در انسان ویروس ها بوده ( به عنوان مثال هانتا ویروس ها، لی سا ویروس ها و موربی لی ویروس ها ) ، لیکن باکتری ها و به ویژه باکتری های روده ای ( به عنوان مثال سالمونلا ها و اشریشیاکولی ) و انگل ها ( چون کریپتوسپوریدیوم ) با منشا حیوان نیز در اکثر موارد شیوع عفونت ها یا بیماری های منتقله از طریق غذا و آب نقش داشته اند . اهمیت بهداشت عمومی برخی از این عوامل ( به عنوان مثال لی سا ویروس ها و موربی لی ویروس های جدید ) هنوز به طور کامل مورد ارزیابی قرار نگرفته است . به علاوه، ماهیت زئونوتیک برخی از دیگر بیماری های انسان چون ابولا و شکل و اریانت جدید بیماری کروتسفلد – ژاکوب مورد ظن بوده، اما هنوز به درستی نشان داده نشده است . بالاخره، کاربرد احتمالی بیگانه پیوندی(Xenograft ) ( در آینده ( در صورت عدم رعایت احتیاطات لازم ) ممکن است به ظهور بیماری های جدیدًاصطلاحا xenozoonoses منجر شود