سال انتشار: ۱۳۸۷

محل انتشار: اولین همایش ملی مدیریت و توسعه کشاورزی پایدار در ایران

تعداد صفحات: ۶

نویسنده(ها):

پویان مهدیان – دانش آموخته دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس تهران
اکرم نشاط – دانشجوی کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس تهران
سید ابوالقاسم مرتضوی – استادیار دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس تهران

چکیده:

رشد سریع جمعیت و محدودیت منابع، نسل بشر را با خطر گرسنگی و کمبود امکانات بهداشتی مواجه نموده است. اما تحولات علمی در حوزه بیوتکنولوژی امروزه امیدواری هایی برای رفع بسیاری از نیازهای انسان ایجاد کرده است. استفاده مناسب و بهینه از بیوتکنولوژی نیازمند شناخت نقاط قوت و ضعف آن است تا از فواید بهره مند و با شناسایی نقاط ضعف از بروز پیامدهای منفی جلوگیری کرد. در این تحقیق سعی شده است ضمن مرور کوتاهی بر تاریخچه بیوتکنولوژی، گرایشهای مختلف بیوتکنولوژی، نقش و اهمیت بیوتکنولوژی در توسعه کشاورزی، مزایای به کارگیری بیوتکنولوژی در کشاورزی کاربردهای بیوتکنولوژی در کشاورزی و آثار منفی بیوتکنولوژی بر کشاورزی بررسی شود.
بیوتکنولوژی کاربردهای امیدوار کننده بسیاری دارد اما نه یک راه حل عمومی و نه جایگزینی برای روش های موجود است، بلکه یک روش کمکی برای حل مشکلات کشاورزی است. برای ارزیابی میزان تاثیر بیوتکنولوژی در کشاورزی ابتدا باید مسائل و مشکلاتی که به کمک روش های سنتی حل شدنی نیستند شناخته شوند و سپس از میان آنها مواردی را که احتمالا با کمک فن آوری های نوین قابل حل هستند انتخاب کرد و تلفیق این دو می تواند به عنوان ابزار مناسبی در افزایش کارایی اصلاح نباتات به کار رود. لذا تربیت نیروی انسانی در هر دو جنبه کلاسیک و بیوتکنولوژی لازم است.