سال انتشار: ۱۳۸۷

محل انتشار: کنفرانس ملی خرما، چالشها و پتانسیلهای تولید و صادرات خرما در ایران

تعداد صفحات: ۱۵

نویسنده(ها):

سید احسانعلی موسوی – مدرس دانشکده کشاورزان سراوان
مجید جعفری – عضو هیئت علمی دانشکده کشاورزی سراوان
طاهر میرکزهی – عضو هیئت علمی دانشکده کشاورزی سراوان
محرم ولی زاده – عضو هیئت علمی دانشکده کشاورزی سراوان

چکیده:

کشور ما ایران با دارا بودن شرایط مناسب برای تولید خرما از نظر سطح زیر کشت دارای مقام دوم با تولید ۹۰۰ هزار تن می‌باشد که بخش عمده تولید خرما در استان‌های جنوب، جنوب شرق و جنوب غرب قرار دارد. در طول یکسال ضایعات و بقایای زیادی در سطح نخلستانها تولید می‌شود که بیشترین آن مربوط به عمل تکریب می‌باشد که نتیجه آن تعداد زیادی از برگها خشک و دمبرگها و نیز الیاف از نخلها جدا می‌شود. در طول سال ۱۵ تا ۲۵ برگ از یک درخت هرس می‌شود که هر برگ بطور متوسط ۵/۱ تا ۵/۲ کیلوگرم وزن دارد که اگر بخواهیم این مقدار بقایای گیاهی را به کل نخلهای کشور تعمیم دهیم رقم بسیار بزرگی خواهد شد که نیاز به بهره‌برداری و مدیریت مناسب دارد. در دو دهه گذشته از این بقایا بیشتر به منظور هیزم استفاده می‌شد اما در حال حاضر با وجود سوخت‌های فسیلی از این بقایا جهت ایجاد بادشکن در اطراف مزارع و ساخت کپر و سایه‌بان و… می‌شود. کشاورزی پایدار کم نهاده به عنوان یک نظام زراعی سعی در کاهش نهاده‌های بیرونی از جمله انواع کودهای شیمیایی به منظور افزایش پایداری در کشاورزی و تعادل بین نسلها در استفاده از منابع را دارد. با توجه به تولید مقدار زیادی بقایای گیاهی در نخلستان‌های کشور با انجام چنین پژوهشی می‌توان از این بقایا و ضایعات در تولید کودهای گیاهی و تولید کمپوست و نیز استفاده مستقیم از برگ جهت حاصلخیزی خاک و ایجاد بسترهای کشت در تولیدات گلخانه‌ای و همچنین تولید قارچ خوراکی استفاده نمود.