سال انتشار: ۱۳۸۷

محل انتشار: پانزدهمین کنگره دامپزشکی ایران

تعداد صفحات: ۱

نویسنده(ها):

محمدحسن گلپایگانی – کارشناس اداره نظارت بر بهداشت عمومی اداره کل دامپزشکی مازندران
علی شالیزار جلالی –
آرش بابان – دامپزشک،مسئول فنی بهداشتی شرکت پویا پروتئین
ابوالقاسم رضاپور –

چکیده:

امنیت و سلامت غذا یی مهمتر ین دغدغه مسئولین بهداشتی در ا ین روزهاست . تلاش همگان بر آن است تا بیماریها ی بامنشاء غذا به حداقل برسانند . در همین راستا از سالها قبلHACCP,SSOP و برنامه مهار آلودگی E.Coli 7 :H 157 O . به جامعه بهداشتی معرفی گرد ید تا در کشتارگاهها، واحدهای فرآوری و بسته بندی مواد غذایی اجرا گردداما به نظر می رسد ا ینها کافی نیستند . پژوهشگران و مسئولان اجرا یی ساز مانهای بهداشتی ( بهداشت و دامپزشکی ) در « تضمین امنیت و سلامت غذا یی از مزرعه تا سفره نازل » جستجوی راهی برای عملی کردن هدف و آرزوی د یرینه هستند . افزایش دانش عمومی، سطح معیشت مردم و تغییر شیوه زندگی،گسترش تجمل گرا یی و سلطه رسانه ا ی و تبلیغات سبب گرد یده تا مردم به مصرف و خوردن محصولات و فرآورده ها ی گوشتی راغب تر شوند . مصرف کنندگان مدرن می خواهند تا غذا یی که می خورند مطمئن باشد و امکان ابتلا به بیماری به واسطه خوردن و مصرف آن غذا برا ی آنان صفر باشد . عوامل مختلف و متعدد باکتریایی در مجاری روده حیوانات به ظاهر سالم زندگی می کنند که مهمترین آنها اشرشیا کلی، کمپیلوباکتر، آرکوباکتر و سالمونلاست . کنترل عوامل بیماریزا در پروسه تولید، فرآوری و مصرف غذا حائز اهمیت است . بسیاری از تولید کنندگان از تکنولوژی مثل آّب داغ و یا بخار،کابین پاستوریزاسیون، خلاء، شستشو قبل از تخلیه با اسیدهای آلی و افزودن آنتی بیوتیک و … استفاده می کنند . اجرا ی برنامه مد یریتی در مزرعه جهت جلوگیری از گسترش عوامل بیماریزا، تمییز کردن منظم مجار ی آب و در اختیار قرار دادن آب سالم و پاکیزه،داشتن برنامه کنترل حشرات موذی و حفاظت غذای دام از دسترس جوندگان و پرند گان به جلوگیری از حضور و گسترش عامل بیماریزا در مزرعه کمک می کند . امنیت غذا یی نیازمند عزم جدی از تولید تا مصرف است که در ا ین میان تولید کتتده و مصرف کنند ه هرکدام نقش و وظیفه خاصی را بر عهده دارند . که در مقاله به انواع بیماریها ی مورد بحث و روشها ی مقابله با ان خواهیم پرداخت .