مقاله تعيين ميزان فلزات سنگين در کشک مايع و خشک توليدي در کارخانجات استان خراسان رضوی که چکیده‌ی آن در زیر آورده شده است، در زمستان۱۳۸۸ در نوآوري در علوم و فناوري غذايي (علوم و فناوري غذايي) از صفحه ۱۷ تا ۲۲ منتشر شده است.
نام: تعيين ميزان فلزات سنگين در کشک مايع و خشک توليدي در کارخانجات استان خراسان رضوی
این مقاله دارای ۶ صفحه می‌باشد، که برای تهیه‌ی آن می‌توانید بر روی گزینه‌ی خرید مقاله کلیک کنید.
کلمات مرتبط / کلیدی:
مقاله کشک
مقاله فلزات سنگين
مقاله شير
مقاله ماست

نویسنده(ها):
جناب آقای / سرکار خانم: محمدي ثاني علي
جناب آقای / سرکار خانم: نيك پويان حسين
جناب آقای / سرکار خانم: مشيري رودسري راحله

چکیده و خلاصه‌ای از مقاله:
در حال حاضر کشک توليدي در کارخانجات فرآورده هاي لبني به دو روش، يكي از کشک خشک و ديگري از ماست پاستوريزه تهيه مي شود. با توجه به اهميت فلزات سنگين در سلامت انسان، برخي به عنوان ريزمغذي و برخي به عنوان عوامل سمي با خاصيت جمع شوندگي در بدن. اين تحقيق روي ۲۴ نمونه کشک توليدي با روش هاي فوق انجام شد. ميزان فلزات مس، آهن، روي، ارسنيک، سرب، کادميوم و کلسيم در نمونه هاي فوق به روش اسپکتروفتومتري جذب اتمي تعيين گرديد. نتايج نشان داد ميزان اين فلزات در نمونه هاي مورد بررسي به ترتيب و به طور ميانگين۳٫۲۲ppm ، ۳۳٫۵۵، ۸٫۱۹، ۳٫۵۴، ۰٫۲۱، ۱/۰ و ۱۱۴۶ بود. ميزان فلزات مس و آهن در تمامي نمونه هاي مورد بررسي بيش تر از حد مجاز تعيين شده از سوي استاندارد ملي ايران تعيين شد. مقدار سرب در کشک تهيه شده از کشک خشک بيش تر از حد مجاز تعيين شده از سوي سازمان کدکس براي فرآورده هاي لبني بوده اما در کشک تهيه شده از ماست پاستوريزه در حد مجاز قرار داشت. ميزان ارسنيک در هر دو تيمار بيش تر از حد مجاز بود. اختلاف در مقادير ارسنيک، مس، روي و آهن کشک توليدي به دو روش فوق به لحاظ آماري معني دار (p<0.05) و در کشک مايع تهيه شده از کشک خشک نسبت به نوع تهيه شده از ماست پاستوريزه بيش تر بود. مي توان اين گونه نتيجه گيري کرد که توليد کشک مايع از کشک خشک با توجه به شرايط فرآيند توليد و به ويژه شرايط نگه داري، تاثير زيادي در افزايش فلزات سنگين آن دارد.