سال انتشار: ۱۳۹۳
محل انتشار: دومین همایش کشوری سلامت شیر از تولید تا مصرف و اهمیت تغذیه ای آن
تعداد صفحات: ۷
نویسنده(ها):
روشنک هدایتی فر – کارشناس ارشدسم شناسی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی استان لرستان

چکیده:
شیر به عنوان کامل ترین ماده غذایی طبیعت شناخته شده است. آلودگی این ماده حیاتی و فرآورده های آن می تواند خطر جدی برای سلامت جامعه محسوب شود. فلزات سنگین از جمله سرب و کادمیوم از مهمترین سمومی هستند که در طبیعت گسترده شده و به آسانی وارد چرخه غذائی می شوند. با توجه به اثرات تجمعی و زیان آور کادمیوم در بدن انسان که حتی در مقادیر اندک و تماسهای کم باعث آسیبهای کلیوی، استخوانی و قلبی عروقی می گردد، تعیین مقدار آن در مواد غذایی بخصوص شیر که یکی از پر مصرف ترین آنهاست، الزامی به نظر می رسد. این مطالعه به صورت مقطعی طی زمستان سال ۱۳۹۲ انجام شد ۶۰ نمونه شیر پاستوریزه از برندهای مختلف به صورت تصادفی از کارخانجات تولیدی فرآورده های لبنی استان لرستان جمع آوری گردید. نمونه ها پس از جمع آوری سریعا به آزمایشگاه تحویل و توسط دستگاه جذب اتمی مجهز به کوره گرافیتی میزان فلزات سرب و کادمیوم با استفاده از روش AOAC اندازه گیری شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که میزان سرب در۶/۶ % نمونه ها (۴ نمونه) و میزان کادمیوم در ۳/۱۸ % (۱۱ نمونه) بیش از میزان مجاز اعلام شده از سوی سازمان کدکس برای فرآورده های لبنی بود. با توجه به سرانه مصرف شیر در کشور، این میزان از آلودگی به فلزات سمی جمعیت قابل توجهی را تحت تأثیر قرار می دهد لزوم پایش دائمی شیر خام و پاستوریزه برای احراز سلامت شیر و فرآورده های شیری مورد مصرف انسان ضروری به نظر می رسد.