سال انتشار: ۱۳۹۳
محل انتشار: دومین همایش کشوری سلامت شیر از تولید تا مصرف و اهمیت تغذیه ای آن
تعداد صفحات: ۸
نویسنده(ها):
حسین واثقی دودران – دانشجوی دکتری فیزیولوژی دام دانشگاه تبریز
حسین دقیق کیا – دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه تبریز
مهدی واثقی – مدرس هنرستان کشاورزی شهید باهنر اردبیل

چکیده:
تغییر ترکیبات شیر از طریق دستکاری های تغذیه ای طی دهه های اخیر صورت گرفته و نتایج امید بخشی را نسبت به تغییرات چربی و پروتئین شیر همراه داشته است. تغییر ترکیبات بوسیله دستکاری های ژنتیکی روشی نوین است که چند سالی است در حال مطالعه می باشد. با توجه به پیشرفت های علم مهندسی ژنتیک و ورود این علوم به عرصه ی دامپروری نگاه پرورش-دهندگان به سوی اقتصادی تر کردن دامپروری و کاهش هزینه ها و بهره وری در واحد سطح سوق یافته است. این علم با دستکاری ژن های مربوط به ترکیبات خاص در شیر توانسته است دام هایی تولید کند که می توانند ترکیبات دارویی را در شیر خود تولید کنند. البته باید مد نظر داشت وقتی ترکیبات شیر از نظر کیفی و کمی دستکاری می شود و شیری با ترکیباتی که مد نظر ما است بوجود می آید چالش های جدیدی نیز در این راه بوجود خواهد آمد. یکی از مشکلاتی که وجود دارد این است که محاسباتی که به صورت تجربی صورت می گیرد وقتی در عمل مورد استفاده قرار می گیرند نتایج متفاوتی دارند که این امر به خاطر پیچیدگی خاص موجود زنده است. این مقاله به طور برجسته پیشرفت های عمده در افزایش میزان تولید شیر و میزان ترکیبات شیر با استفاده از حیوانات ترانس ژنیک را بیان می کند.