سال انتشار: ۱۳۸۴

محل انتشار: همایش علمی کاربردی راههای مقابله با سرمازدگی

تعداد صفحات: ۷

نویسنده(ها):

علی ایمانی – عضو هیات علمی بخش تحقیقات باغبانی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و ب

چکیده:

بادام از مهمترین محصولات آجیلی می باشد که سطح زیر کشت و میزان تولید آن در کشور به ترتیب ۱۲۰۰۰۰ هکتار و ۱۱۰۰۰۰ تن گارش شده است (فائو، ۲۰۰۴) به دلیل شرایط اقلیمی مناسب، ایران یکی از مهمترین مراکز پرورش بادام در دنیا است. از مشکلات عمده بادامکاری کشور تولید نامنظم و در نوسان بادام می باشد که اکثرا به دلیل زودگل دهی ژنوتیپ های بومی و مصادف شدن زمان گلدهی آنها با سرمای دیررس بهاره، محصول از بین رفته و باغداران متحمل خسارت زیاد می گردد. بطوریکه در بعضی از سالهای این خسارت به میزان ۶۰ تا ۱۰۰ درصد تخمین زده شده است.
ایران تا سه دهه قبل از نظر تولید وصادرات بادام در دنیا از موقعیت نسبتا خوبی برخوردار بوده ولی درحال حاضر به دلایلی که شاید عمده ترین آنها وجود سرمای بهاره در مناطق زیر کشت این محصول باشد این موقعیت را از دست داده است و کشورهای آمریکا و اسپانیا به ترتیب عمده تولید کننده این محصول درجهان به شمارمی روند. همانطوریکه اشاره گردید درجه حرارت پایین به ویژه در زمان باز شدن گل یکی ازعوامل مهم محدود کننده تولید محصول بادام می باشد. متاسفانه شرایط آب و هوایی در اکثر سالها سبب بروز سرمای دیررس بهاره در اغلب مناطق بادام خیز کشور می گردد و از این طریق خسارت سنگین به بادام کاران وارد میشود.