سال انتشار: ۱۳۸۴

محل انتشار: دهمین کنگره ملی مهندسی شیمی ایران

تعداد صفحات: ۸

نویسنده(ها):

افسانه رئوف – دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی شیمی – صنایع غذایی دانشکده مهندسی شیمی و
علی اکبر سیف کردی – عضو عیات علمی دانشکده مهندسی شیمی و نفت دانشگاه صنعتی شریف

چکیده:

خرما یک ماده غذایی با ارزش غذایی بالا است که بالاترین مقدار تولید آن متعلق به ایران میباشد. خرمای کبکاب ضایعات زیادی دارد و همچنین میزان قند بالایی دارد و لذا از نوع درجه دوم و سوم آن در تهیه شیره خرما استفاده می شود. در تهیه شیره خرما، خرما و آب به نسبت ۱ به ۳ در یک ظرف مجهز به همزن و در حمام آب جوش با دمای ۶۰ تا ۷۰ درجه سانتی گراد بمدت ۲ ساعت قرار گرفتند. شیره حاصل توسط صافی پارچه ای صاف شد. شیره خرما بعلت تیره بودن باید رنگبری شود. برای رنگبری از جاذب های مختلفی مانند خاک تونسییل، بنتونیت، کربن فعال و پرلیت با غلظت های مختلف و در دو زمان متفاوت استفاده شد. نمونه های حاوی خاک در شیکر با دمای ۵ درجه قرار گرفت. سپس سانتریفوژ شده و با قرائت جذب نوری توسط اسپکتروفتومتر در ۴۲۰ nm میزان جذب رنگ آن اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که استفاده از خاک تونسیل اندونزی با درصد وزنی۴% و بمدت ۴۸ ساعت بهترین نتیجه را برای درصد حذف رنگ میدهد.