سال انتشار: ۱۳۸۸

محل انتشار: دهمین کنفرانس ملی مهندسی ساخت و تولید

تعداد صفحات: ۸

نویسنده(ها):

مسعود گلشادی – دانشجوی کارشناسی ، دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه صنعتی اصفهان
احسان ایزدی – دانشجوی کارشناسی ، دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه صنعتی اصفهان
نوید مجاهد – دانشجوی کارشناسی ، دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه صنعتی اصفهان
احسان رضایی – دانشجوی کارشناسی ، دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده:

در شرکت های پرورش قارچ در شهرهای مختلف ایران، سالن های پرورش به صورت استاندارد و یکسان هستندکه این سالن ها دارای طولی معادل ۲۰ تا ۲۵ متر بوده و دارای یک راهرو در وسط هستند؛ در دو سوی راهرو،مجموعه ای متشکل از ۸ طبقه قرار گرفته است که جهت پرورش محصول باید در این طبقات کمپوست و خاک مورد نیاز به همراه بذر قارچ در دما و رطوبت مناسب قرار گیرند تا محصول مناسب و نهایی حاصل شود. این هماهنگی در ابعاد سالن ها و روش پرورش باعث می شود که طراحی یک دستگاه واحد جوابگوی نیاز همه ی شرکت های موجود در ایران باشد. اما آنچه در اینجا خودنمایی می کند مرحله ی خاکدهی است که در آن کارگران با دست روی بستر، خاک را پخش می کنند و این همان بخشی است که تاثیر خود را در تولید نمایان می سازد. نکته ای که در اینجا باید به آن اشاره نمود این است که در حین خاکدهی ضخامت خاک باید درحدود ۵ سانتی متر باشد چرا که ضخات بیشتر مانع از خارج شدن جوانه ی بذر از خاک شده و از سوی دیگر ضخامت کمتر از این مقدار، شرایط لازم برای رشد بذر را فراهم نمی کند. به همین دلیل اگر کارگران این کار را با دقت انجام ندهند، تاثیر آن برروی میزان و کیفیت تولید چشمگیر خواهد بود. مسئله ی دیگری که پرورش دهندگان تاکید فراوانی برروی آن دارند، میزان تخلخل خاک است. خاکی که برروی بستر قرارگرفته است باید به میزان معقولی متخلخل باشد و این یکی از شروط اصلی و لازم برای پرورش قارچ است که این کار نیز توسط کارگران و با انگشتان دست صورت می گیرد. بر همین اساس تصور این که میزان تخلخل در جای جای محل خاکدهی متغیر باشد امری اجتناب ناپذیر است چرا که توسط انسان و با دست انجام گرفته است.در نتیجه برای ایجاد سهولت در روند تولید و افزایش کیفیت و کمیت تولید، روند اتوماسیون با طراحی و ساخت دستگاه تمام اتوماتیک خاکدهی بر روی بستر پرورش قارچ انجام شد وبه صورت عملی طبق روند زیر مورد استفاده واقع گردید ; سالن های تولید دارای ۲ بخش هستند که در میان آن ها یک راهرو با عرض حدود ۱,۳ متر وجود دارد و دستگاه باید دراین راهرو حرکت کند