سال انتشار: ۱۳۸۷

محل انتشار: اولین همایش ملی مدیریت و توسعه کشاورزی پایدار در ایران

تعداد صفحات: ۱۲

نویسنده(ها):

محمدجعفر ملکوتی – استاد گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس

چکیده:

با توجه به افزایش جمعیت و نیاز بیشتر به غذا، شواهد حاکی از آن است که امکان افزایش تولید از طریق افزایش سطح زیر کشت امکان پذیر نمی باشد، چرا که در طول ۲۵ سال گذشته تنها ۴۸۳ هزار هکتار اراضی جدید به اراضی تحت کشت در ایران اضافه شده است. لذا تمرکز بر افزایش تولید در واحد سطح بایستی یکی از مهمترین راهبردهای کشور باشد و برای این کار بایستی کلیه عوامل موثر در تولید به کار گرفته شوند. یکی از راهبردهای مهم توسعه کشاورزی در کشور، ارتقاء سطح سلامت جامعه و تحقق شعار پیشگیری مقدم بر درمان است، می باشد. محققین بیان می دارند که از لحاظ تامین کالری (۳۰۰۰ کیلوکالری در روز) بیش از ۸۶ درصد از افراد جامعه سیر می باشند، لیکن درصد بالایی از افراد همین جامعه از ناکافی بودن ریزمغذی ها، کلسیم و منیزیم رنج می برند (طبق گزارش WHO، رتبه سلامت جامعه ایران در جهان ۱۲۳ است). توجه به غنی سازی مواد غذایی و کاهش غلظت آلاینده ها در محصولات کشاورزی از جمله راهکارهای دستیابی به این خواسته مهم می باشند. نتایج تحقیقلت متعدد نشاد داده که با غنی سازی گندم در مزرعه می توان سطح سلامت جامعه را ارتقاء داده و رتبه سلامت کشور را به سهولت دو رقمی نمود. بنابراین برای حل مشکل سلامت جامعه لازم است، سلامت خاک (soil health) که منبع تولید غذا می باشد، مورد توجه جدی قرار گیرد. با توجه به مطالب اخیر، رعایت اصول مصرف بهینه کود در راستای ارتقاء سلامت خاک و در تهایت حل مشکل گرسنگی سلولی الزامی می باشد. یکی از اصول اولیه تولید پایدار، ارتقاء کیفی خاک از بعد حاصلخیزی و برگرداندن مجدد عناصر غذایی جذب شده توسط گیاهان به خاک می باشد که متاسفانه در برنامه کودی کشور نادیده گرفته شده است.