سال انتشار: ۱۳۷۸

محل انتشار: پنجمین کنگره تغذیه ایران

تعداد صفحات: ۱۰

نویسنده(ها):

مریم جمشیدیان تهرانی – انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور دانشگاه علوم پزشکی و خدمات به
لیلا آزادبخت – انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور دانشگاه علوم پزشکی و خدمات به

چکیده:

امروزه، جمعیت جهان نه تنها در حال افزایش است، بلکه رو به سالمندی نیز می رود. چنانچه قرن اخیر را قرن سالمندان نامیده اند و بر طبق امار سازمان جهانی بهداشت تا سال ۲۰۵۰، ۹۰۰میلیونمرد و زن ۶۵ ساله و پیرتر در حال زندگی خواهند بود، البته این رشد جمعیتی سالمندان فقط کشورهای پیشرفته جهان را شامل نمی شود و به طوریکه تخمین زده می شود در سال ۲۰۵۰، ۷۲% سالمندان جهان در کشورهای در خال توسعه به سر خواهند برد. از این رو بررسی مشکلات این گروه از جامعه اهمیت خاصی می یابد. از بیماریهای شایع دوران سالمندی،استئوپوز می باشد. امروزه این بیمرای به عنوان یک معضل بهداشت عمومی شناخته شده که با بالا رفتن سن متوسط جامعه اهمیت آن روز به روز بیشتر می شود. به طوریکه سازمان جهانی بهداشت، استئروز را همراه با سرطان، سکته قلبی و سکته مغزی به عنوان ۴ دشمن اصلی بشر اعلام نموده و بر طبق آمار مرگ و میر سالیانه ناشی از آن بیشتر از سرطانهاست. همچنین بتازگی ارتباط میان کاهش توده استخواه و کاهش بقا مطرح گردیده است. به طوری که پایین ترین طول عمر در مردان و زنانی که پایین ترین توده استخوانی را داشتند مشاهده شده و اعلام گردیده است که میزان توده استخوانی حتی پیشگویی کننده بهتری از مرگ نسبت به فشار خون و کلسترول می باشد.
با وجود انکه این بیماری یک مشکل هتروژنوس پیچیده است و اتیولوژی ناشناخته دارد، تحقیقات مختلف نقش عوامل تغذیه ای را در سلامت استخوان خاطر نشان می سازد چرا که دریافت مناسب کلسیم، پروتئین ، ویتامین D و حتی سایر مواد مغذیمانند اسیدهای چرب و ویتامین K می تواند تاثیر فراوانی در پیشگیری از استئوپروز داشته باشد.