سال انتشار: ۱۳۸۷

محل انتشار: اولین کنگره ملی فناوری تولید و فرآوری گوجه فرنگی

تعداد صفحات: ۱

نویسنده(ها):

شادی بصیری – عضوهیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان و دانشجوی دکتر

چکیده:

گوجه‌فرنگی گیاهی با نام علمی" Esculentum Lycopersiscom " از خانواده سیب زمینی"Solanaceae"که به نام عمومی"‌Tomato"در جهان مشهور است‌. گوجه فرنگی بیشتر ُیک میوه محسوب می شود تا سبزی، سرشار از ویتامین های مختلف برای بدن است. مهمترین ترکیبات گوجه‌فرنگی شامل حدود"90" درصد و یا کمی‌بیشتر آب می‌باشد و بقیه آن را پروتئین، چربی، قندهای مختلف از جمله گلوکز و فروکتوز، ویتامین‌های آ، ث، کا، تیامین، ریبوفلاوین، …و املاح معدنی از جمله کلسیم، فسفر، آهن، سدیم، پتاسیم، …می باشد.آنتی اکسیدان‌ها ترکیباتی هستند که قادرند با اثرات مضر اما طبیعی فرآیند فیزیولوژیک اکسیداسیون در بافت‌ها مقابله کنند آنتی اکسیدان‌ها با خنثی کردن اثرات زیان بخش رادیکال‌های آزاد از ایجاد آسیب‌ در بدن جلوگیری می‌کنند. از فیتوکمیکال هایی که در گیاهان یافت می شوند و دارای خواص آنتی اکسیدانی هستندمی توان به لیکوپن(Lycopene ) درگوجه فرنگی ، اشاره کرد. لیکوپن از خانواده کارتنوئیدهاست یک کاروتنوئید غیر اشباع با زنجیره باز است واز یک پیگمان قرمز رنگ محلول در چربی تشکیل شده است . این پیگمان جاذب نور بوده و ارگانیسم ها را در برابر اثرات سمی اکسیژن و نور حفظ می کند.این ماده درمیان کاروتینوئیدهای خوراکی بیشترین اثر آنتی اکسیدانی را دارد و ماده بسیار مهمی در ترمیم سلول های آسیب دیده بدن می باشد.