سال انتشار: ۱۳۷۹

محل انتشار: سومین همایش ملی بهداشت محیط

تعداد صفحات: ۶

نویسنده(ها):

شهره نیکخواه –
پروین شرایعی –

چکیده:

تولید انواع مواد زائد در مراحل مختلف فعالیتهای تولیدی و مصرفی انسان یکی از مهمترین مسائل زیست محیطی می باشد در این میان پس ماندها و محصولات فرعی کارخانجات مختلف، از سابقه طولانی برخوردار بوده و بخش عمده ای را تشکیل می دهند. در حال حاضر با افزایش روز افزون جمعیت جهان، مکانیزه شدن کشاورزی و توسعه صنایع تبدیلی، باعث افزایش میزان و تنوع مواد زائد در بخش کشاورزی و صنعت گردیده که عدم توجه به آن خطرات زیست محیطی زیادی در پی خواهدداشت. یکی از مهمترین ضایعات تولیدی از کارخانجات، ملاس میباشد که محصول فرعی کارخانجات قند چغندر و نیشکر است. ملاس عبارت است از ماده نهایی تولید شده در فرآیند قند سازی که در واقع شربت حاصل از ساکارزکربستالیزه نشده را شامل می گردد. این ماده قهوه ای تا سیاه رنگ می باشد و معمولاً با ازای هر ۱۰۰ تن نیشکر حمل شده به کارخانه ۵- ۲/۵ تن حاصل می گردد. وزن مخصوص ملاس حدود ۰/۲۵ گرم بر سانتیمتر مکعب است. ملاس با توجه به کربوهیدراتی که دارد ارزانترین سوبسترای تخمیر محسوب می شود. ملاس علاوه بر مقدار زیاد قند حاوی مواد ازته، ویتامین ها و عناصر کمیاب است.ملاس در صنایع تخمیری تولید اتانل، گلیسرول، اسید سیتریک و مخمر نانوایی به عنوان یک منبع کربوهیدراتی کاربرد دارد. در این مقاله نحوه تولید یکی از محصولات توضیح داده خواهد شد و شرایط فرآیند شامل نوع محیط کشت، سینتیک تخمیر، استخراج و عوامل موثر بر فرآیند شامل PHو نحوه عمل مواد بازدارنده تولید شده مورد بحث قرار خواهند گرفت.