سال انتشار: ۱۳۸۶

محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی مدیریت

تعداد صفحات: ۱۳

نویسنده(ها):

عبدالرحمن چاغعلی – عضو هیئت علمی سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی و مدیر عامل سازمان میادی
ابوالفضل عباسی – عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور

چکیده:

در اغلب شهرهای بزرگ ایران، مراکزی به نام میدان تره بار وجود دارد و عمدتااین میادین دارای ساختار کاملا سنتی بوده که تولیدکنندگان محصولات خود را به آنجا روانه ساخته و فوشندگان میوه و تره بار نیز محصولات مورد نیاز روزانه خود را بیشتر از این میادین تهیه می کنند. شیوه حمل و ارائه محصولات به گونه ای است که باعث می شود تا مقدار زیادی میوه و تره بار قبل از رسیدن به دست مصرف کننده تلف شده که تحت عنوان ضایعات میوه و تره بار دور ریخته می شود. وضعیت نامناسب حمل و نقل، فرایند، انبار کردن و نگهداری باعث بروز حدود ۳۵ درصد ضایعات در میوه ها و سبزیجات می گردد. بنا بر آمار و ارقام بدست آمده سالیانه بیش از ۵۱ هزار تن ضایعات میوه و تره بار در میادین میوهه و تره بار و بازرهای تابعه شهر تهران تولید که به منظور جمع آوری، حمل و نقل و دفن این ضایعات در سال ۱۳۸۴ بیش از ۷ میلیارد ریال(به ازاء هر کیلوگرم ۱۳۸ ریال) هزینه شده است. بر اساس نتایج به دست آمده این گونه استنباط می شود که ارزش غذایی پس مانده های میوه و سبزیجات تقریبا معادل یونجه است. بر اساس میانگین قیمت یونجه در کشور که بیش از ۲۰۰۰ ریال برای هر کیلوگرم می باشد و با توجه به وجود سالیانه ۵۱،۰۰۰ تن ضایعات میادین تره بار در شهر تهران و با احتساب ۷۵ درصد رطوبت تا مرحله هواخشک، حدود ۱۲،۷۵۰ تن ماده خوراکی معادل یونجه هواخشک بدست خواهد آمد و اگر از نظر قیمت معادل یونجه در نظر گرفته شود می توان از هدر رفتن سالیانه ۲۵/۵ میلیارد ریال سرمایه در شهر تهران جلوگیری نمود. بعلاوه با توجه به اینکه هزینه حمل و نقل هر کیلوگرم ضایعات میوه و تره بار و زباله ها به محلهای معدوم نمودن این ضایعات ۱۳۸ ریال می باشد و با احتساب ۵۰ درصد این هزینهها، ۳/۵ میلیارد ریال هزینهحمل و نقل نیز صرفه جویی می گردد. بنابراین در مجموع حدود ۲۹ میلیارد ریال صرفه جویی خواهد شد.