سال انتشار: ۱۳۹۳
محل انتشار: دومین همایش کشوری سلامت شیر از تولید تا مصرف و اهمیت تغذیه ای آن
تعداد صفحات: ۸
نویسنده(ها):
علیرضا مبارکی – دکتری داروسازی، معاون غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران
طیبه نخعی مقدم – کارشناس ارشد علوم و صنایع غذایی، کارشناس غذا و دارو چابهار، معاونت غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران

چکیده:
شیر به عنوان غذای کامل برای انسان شناخته شده است چرا که شامل اکثر مواد مغذی مهم می باشد. علاوه بر این، مشخص شده است که شیر منبع خوبی از بیوپپتیدها و دیگر ترکیبات فعال زیستی که جهت ایمنی بدن و مقابله با چندین بیماریست را داراست. مواد معدنی موجود در شیر منابع خوبی برای سلامت استخوان و عملکرد سلولهای بدن می باشند. ویتامین های متنوع از قبیل ویتامین A و D و B12 و دیگر ویتامین های ضروری جهت عملکرد فیزیولوژی بدن در شیر موجود می باشد. لینولئیک اسید مزدوج طبیعی موجود در شیر به عنوان چربی مفید جهت سلامت بدن انسان شناخته شده است. ترکیبات مختلف شیر جهت عملکرد تیروئید، ایمنی در مقابل اختلالات متابولیسمی، نقرس و دیگر نارسایی های مشابه مفید هستند. هرگونه دخل و تصرفی در شیر ( شامل افزودن آب، گرفتن چربی، افزودن آب نمک، آب پنیر، شیر خشک و اوره …) یا افزودن مواد خنثی کننده ( سودسوزآور، کربناتها، بی کربناتها و… ) و یا مواد بازدارنده رشد میکروبی( از قبیل آب اکسیژنه ، فرمالین ، بوراتها، سورباتها و آنتی بیوتیک و…) بعنوان تقلب محسوب می شود. در این مقاله در نظر است مروری بر تقلبات احتمالی در شیر و روشهای تشخیص آن صورت پذیرد.