سال انتشار: ۱۳۹۳
محل انتشار: اولین همایش ملی پدافند غیر عامل در علوم دریایی
تعداد صفحات: ۱
نویسنده(ها):
بهنام فرجامی – گروه شیلات دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
محمدعلی نعمت اللهی – گروه شیلات دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
یزدان مرادی – موسسه تحقیقات شیلات ایران
ملیکا ناظمی – موسسه تحقیقات شیلات ایران

چکیده:
آبزیان منبع ترکیبات زیست فعالی هستند که این ترکیبات دارای خواص مختلف از جمله خواص ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی می باشند. خیار دریایی یکی از موجودات آبزی است که نسبت به سایر آبزیان کمتر مورد توجه قرار گرفته است. بیشترین کاربرد اقتصادی این آبزیان در شرق آسیا در صنایع غذاسازی و داروسازی سنتی می باشد. این آبزی دارای خواص و کاربردهای بالقوه مختلفی می باشد. برخی از فعالیت های بیولوژیکی خیارهای دریایی که تاکنون شناخته شد ه اند شامل: خاصیت ضد سرطانی، ضد انعقاد، ضد فشار خون، ضد التهاب، ضد میکروبی، آنتی اکسیدانی، ضد تصلب شرائین، ضد تومور و تسریع در بهبود زخم می باشد. این خواص بدلیل وجود یکسری ترکیبات زیست فعال در قسمت های مختلف بدن خیار دریایی است که از جمله این ترکیبات گلیکوزیدهای تری ترپنی مانند ساپونین می باشد. ساپونین ها یکی از فراوان ترین متابولیت های مهم در خیار دریایی می باشند که بسیاری از خواص دارویی موجود در خیارهای دریایی به وجود این ترکیبات نسبت داده شده است. تنوع وسیع ترکیبات زیست فعال در عصاره ها حاکی از وجود انواع موادی است که قابلیت عملکرد ضد میکروبی را دارند. از مهمترین خواص تایید شده در عصاره های حاصل از بخش های مختلف خیار دریایی خاصیت ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی خواص ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی خیار دریایی است. براساس این مطالعه، خیاردریایی می تواند بعنوان منبعی از خواص ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی پیشنهاد شود و بواسطه این خواص در صنایع مختلف بویژه صنایع غذایی و فرآوری محصولات شیلاتی مورد استفاده قرار گیرد.