سال انتشار: ۱۳۸۷

محل انتشار: اولین کنگره ملی فناوری تولید و فرآوری گوجه فرنگی

تعداد صفحات: ۱

نویسنده(ها):

ریحانه فربودی – کارشناس ارشد صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قوچان
وحیده فربودی – بورد تخصصی جراحی زنان

چکیده:

لیکوپن پیگمان قرمز رنگ و فراوان ترین کاروتنوئید موجود در گوجه فرنگی؛ گلبرگ های گل رز ؛ هندوانه ؛ پاپایا ؛گریپ فروت توسرخ و گواواا (میوه های گرمسیری ) می با شد .برعکس بتا کاروتن؛ لیکوپن فاقد حلقه ( تبا آیونن) بوده در نتیجه فعالیت پرو ویتامینی نیز ندارد ( یعنی مانند بتا کاروتن تبدیل به ویتامین آ یا هرویتامین دیگری نمی شود).باندهای مضاعف موجود در ساختمان ملکولی لیکوپن آن رادر مقابل اکسیژن ورادیکال های آزاد بشدت فعال می نماید . این فعالیت آنتی اکسیدانی اثر عمیقی بر خاصیت آن باز دارندگی شیمیایی آن می گذارد و باعث تغییر ماهیت سریع آن از حالت ترانس به ایزو مرهای سیس در خون وبافت های بدن می شود. مروری بر یافته های مطالعات اپیدمیولژیکی انجام شده توسط پژوهشگران نشان می دهد که لیکوپن دریافتی ازراه دهان باانباشتگی دربافت های پروستات اثرات حیاتی دارد و مانع پیشرفت سرطان پروستات می شود ؛ این موضوع با آزمایشات مختلف مورد تایید قرار گرفته است . آزمون های درون بافتی و کلینیکی علاوه بر اینکه بیانگر مکانیسم پیشگیرانه شیمیائی لیکوپن در توقف رشد وتکثیر سلول های سرطانی بوده است همچنین موید آن است که لیکوپن مانع انتشار سلول ها به سایر بافت ها نیز می شود.همچنین توان آنتی اکسیدانی لیکوپن موجب سنتز آنزیم های محافظ بافت های سالم در پروستات میگردد. لیکوپن جایگزینی است برای کاروتن ۹-۱۰- مونواکسیژناز (cmo2 ) که میتواند به (apo15-carotenatیا اپو ۱۰ کاروتنال ) تبدیل گردد.