سال انتشار: ۱۳۸۴

محل انتشار: دهمین کنگره ملی مهندسی شیمی ایران

تعداد صفحات: ۹

نویسنده(ها):

مرجان جمشیدی مخبر – دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی شیمی – بیوتکنولوژی، دانشکده مهندسی شیم
منوچهر وثوقی – عضو هیات علمی دانشکده مهندسی شیمی و نفت دانشگاه صنعتی شریف
ایران عالم زاده – عضو هیات علمی دانشکده مهندسی شیمی و نفت دانشگاه صنعتی شریف

چکیده:

از آن جایی که فروکتوز شیرین تر و محلول تر از گلوکز می باشد، استفاده از آن بعنوان شیرین کننده در صنایع غذایی مختلف مورد توجه است از سوی دیگر رژیم فروکتوز در بهبود افراد مبتلا به دیابت مفید میباشد. امروزه مقدار زیادی HFCS که مخلوط گلوکز و فروکتوز میباشد با فرایندهای آنزیمی از ذزت تولید میشود. اما ایران دارای مقدار زیادی محصول خرماست که سرشار از کالری ومواد مغذی می باشد و می توان از این منبع در تولید شربت غنی از فروکتوز به نام HFDS استفاده کرد.در این تحقیق پس از بررسی خصوصیات شیره خرمای موجود درکشور ، شرایط فعالیت انزیم در سوبسترای گلوکزی بهینه شده سپس با استفاده ازکروماتوگراف یتعویض یونی قندهای موجودد در شربت خرما جداسازی شده، محصول غنی از فروکتوز به عنوان شربت فروکتوز ۹۰ درصد استفاده می شود و محصول غنی از گلوکز در یک راکتور بستر ثابت انزیمی به کمک آنزیم گلوکزایزومراز تا ۴۲ درصد به فروکتوز تبدیل شده که بامخلوط کردن آن با شربت فروکتوز ۹۰ درصد میتوان به شربت فروکتوز ۵۵ درصد دست یافت که در صنایع نوشابه سازی کاربرد دارد.