سال انتشار: ۱۳۸۴

محل انتشار: همایش علمی کاربردی راههای مقابله با سرمازدگی

تعداد صفحات: ۴

نویسنده(ها):

محمدجواد کرمی – مرکز تحقیقات کشاورزی فارس

چکیده:

انگور با سطح زیر کشت حدود ۲۸۰۰۰۰ هکتار و تولید حدود ۱۵۰۰۰۰۰ تن یکی ازمحصولات مهم باغبانی در ایران است (بی نام ۱۳۷۸) به طوری که در بسیاری از مناطق کشور مانند تاکستان در استان قزوین، دشمن زیاری در استان فارس ، ملایر در استان همدان، مریوان در استان کردستان، زابل در استان بلوچستان، کاشمر در استان خراسان و … تاکداری اصلی ترین منبع درآمد مردم می باشد. درنتیجه تولید و پرورش این محصول نقش بسیار مهمی در اقتصاد کشاورزی کشور دارد.
از طرف دیگر مشخص شده است که ارقام انگور در ایران به گونه وینیفرا تعلق دارد، محدوده تحمل دمایی این ارقام ۱۵- تا ۱۸- درجه سانتی گراد است. اما متاسفانه توزیع جغرافیایی و پراکنش موکاری در ایران نامناسب بوده. بطوریکه عمده تین تاکستانهای کشور در مناطق سردسیر یعنی استانهای آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، قزوین، همدان، کردستان، زنجان و خراسان واستان فارس قرار گرفته اند. درنتیجه سالیانه در اثر وقوع یخبندانهایزمستانه و سرماهای بهاره بیش از ۵۰ درصد محصول انگور در این مناطق دچار سرمازدگی شده و از بین می رود و کمیت و کیفیت آن تحت تاثیر این پدیده قرار می گیرد. به همین دلیل، معرفی ارقام مقاوم به سرما، به منظور کاهش خسارات ناشی از سرمازدگی انگور در کشور مهم است.مطالعات زیادی در زمینه عوامل موثر بر مقاومت به سرما انجام شده است و در بسیاری از مناطق دنیا افزایش مقاوم به سرما در گیاهان یکی ازموضوعات اصلی در برنامه های اصلاح نباتات و پروژه های تحقیقاتی است.