سال انتشار: ۱۳۸۴

محل انتشار: همایش علمی کاربردی راههای مقابله با سرمازدگی

تعداد صفحات: ۸

نویسنده(ها):

سیدجواد رسولی – پژوهشکده اقلیم شناسی مشهد
منصوره کوهی – پژوهشکده اقلیم شناسی مشهد
اعظم السادات رسولی – پژوهشکده اقلیم شناسی مشهد

چکیده:

کلزا محصول مناطق معتدل می باشد و در اثر اصلاح و سازگاری که انجام گرفته است کشت آن در سایر مناطق میسر می باشد . بیش از ۹۰ درصد بذور کلزا در دمای ۲۵-۲۰ درجه سانتی گراد در مدت ۲-۱ روز جوانه می زند در حالیکه در درجه حرارتهای ۱۴-۱۱ روز و دمای مطلوب (۲۵-۲۰) یک روز می باشد. درجه حرارت پایه برای این گیاه ۵ درجه سانتی گراد و درجه حرارت مطلوب ۳۰-۲۵ درجه می باشد. درجه حرارت ۴۰ درجه سانتی گراد را این گیاه برای مدت کوتاهی می تواند تحمل کند و چنانچه درجه حرارت مرحله رویشی بالاتر از مرحله گلدهی و دانه بستن باشد عملکرد نهایی افزایش می یابد.
چرخه زندگی کلزای پاییزه دارای دو مرحله می باشد. مرحله رویشی که اندامهای رویشی در پاییز شکل می گیرند و با گذشت مرحله خواب زمستانه در اوایل بهار رشد مجدد را آغاز کرده که مراحل رشد زایشیانجام می شود. کلزا در پاییز به تدریج سازگاری خود را با سرما افزایش می دهد. رکود زمستانه از زمانی که درجه حرارت روزانه زیر ۲ درجه می رسد شروع و در بهار وقتی که هوا ۵ درجه سانتی گراد شد پایان می پذیرد. ولی اگر در بهار گرم شد و سپس یخبندان رخ داد باعث خسارت به این محصول می شود (۶- تا ۱۲- درجه سانتی گراد) . بستگی به مرحله رشدو نمود و درجه سازگاری و رقم کلزا ، این محصول سرمای ۲۰- تا ۱۵- را تحمل می کند و در حالتی که زمین از برف پوشیده شده است تحمل به سرما در دمای پاییز تر نیز می باشد. دمای ۷- تا ۱۵- درجه سانتی گراد برای برگها کشنده است. اما گیاهانی که سیستم ریشه ای توسعه یافته ای دارند و نقاط رشدی توسط برگه پوشیده شده است، در دمای پایین نیز زنده می مانند.