سال انتشار: ۱۳۸۷

محل انتشار: دومین کنفرانس ملی غذای فراسودمند (عملگر)

تعداد صفحات: ۸

نویسنده(ها):

شیلا رضوان پناه – کارشناس ارشد صنایع غذایی دانشکده مهندسی بیوسیستم دانشگاه تهران
کرامت ا… رضایی – دانشیار گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی دانشکده مهندسی بیوسیستم دانش
سیدهادی رضوی – دانشیار گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی دانشکده مهندسی بیوسیستم دانش
سهراب معینی – دانشیار دانشگاه تهران

چکیده:

مرزه از جمله گیاهان دارویی معطر و از خانواده نعنائیان می باشد که به خاطر داشتن انواع ترکیبات موثره می توان آن را به عنوان غذای عملگر به کار گرفت. در صنعت داروسازی، مرزه جهت درمان دردهای ماهیچه ای، سوء هاضمه، بیماری های عفونی و اسهال نقش به سزایی دارد. از طرفی به عنوان یک گیاه معطر، مرزه حاوی انواعی از اسانس ها و روغن های فرار با عطر و طعم قوی و خواص ضد میکروبی می باشد. با توجه به خصوصیات مطلوب این گیاه، در این مطالعه استخراج اسانس از دو گونه مرزه تابستانه و زمستانه با روش مرسوم تقطیر با آب و روش تقطیر به کمک مایکروویو با سه توان ۲۲۰ ۴۴۰ و ۶۶۰ وات انجام شد. ملاحظه شد که راندمان استحصال اسانس در هر دو روش برای هر گونه مرزه یکسان می باشد (مرزه تابستانه ۳/۱۲%و مرزه زمستانه۰/۷۰%وزنی بر اساس ماده خشک گیاه). اما جهت رسیدن به حداکثر راندمان اسانس، در روش مایکروویو زمان کمتری مورد نیازبود. ضمن آنکه این اثر در توان های بالاتر روشن تر مشاهده شد. بنابراین، بر اساس این نتایج روش مایکروویو به عنوان یک روش سریع جهت استخراج اسانس ها پیشنهاد می گردد