سال انتشار: ۱۳۸۳

محل انتشار: هشتمین کنگره تغذیه ایران

تعداد صفحات: ۶

نویسنده(ها):

رویا ساده – دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی
مهین آذر –

چکیده:

در بررسی انجام شده در کشور ما در سال ۱۳۷۴-۱۳۷۱ از ۲۳ استان، مشاهده گردید که ۴۷/۵۷% افراد کمتر از ۷۰% ویتامین A مورد نظر را دریافت می دارند و این در حالی است ک در ۱۵ استان کشور دریافت ویتامین A پایینتر از متوسط کشوری آن می باشد. برای جلوگیری یا کنترل کمبود ویتامین A بطور عمد دو استراتژی مهم وجود دارد که عبارتند از آموزش تغذیه ای ویژه ویتامین A از طریق سیستم های اطلاع رسانی و افزایش مستقیم در جذب ویتامین A به وسیله تغییر در رژیم غذایی با استفاده از غذاهای طبیعی، مکمل ها و یا غذاهای غنی شده غنی سازی عبارت است از "افزودن یک یا تعداد بیشتری از مواد مغذی به غذا که یا بطور طبیعی در غذا موجود است و یا غذا فاقد آن می باشد، به منظور جلوگیری یا تصحیح کمبود آن ماده مغذی در جامعه یا گروه ویژه ای افراد" از نکات مورد توجه در بحث غنی سازی، افزودنی مورد استفاده می باشد که باید ارزان، قابل دسترس، غیرقابل تشخیص و پایدار در غذا باشد. حامل ماده مغذی نیز باید قابل مصرف برای گروه هدف باشد و در کارخانجات به مقدار کافی تولید شود. همچنین واکنشی بین ماده مغذی و غذا انجام نگیرد. مقدار ماده مغذی ای که به غذا اضافه می شود باید یک سوم میزان توصیه شده روزانه (RDA) باشد. از آنجاییکه ویتامین A یک ترکیب چرب است شیر و محصولات لبنی مشتق شده از آن به دلیل داشتن گویچه های چربی که مکان مناسبی برای قرار گرفتن ترکیبات چرب است، می توانند برای غنی سازی بکار روند. از آنجاییکه FDA میزان مجاز ویتامین A در شیر و حداقل ۲۰۰۰ IU/qt و حداکثر ۶۰۰۰ IU/qt اعلام نموده است. مقادیر IU/L 3000 ، ۴۰۰۰ ، ۵۰۰۰ پالمیتات ویتامین A روغنی شکل، به شیر اضافه شد سپس شیر پاستوریزه و بسته بندی گردید. مقدار ویتامین A توسط دانشگاه HPLC اندازه گیری گردید. ارزیابی حسی نیز توسط ارزیاب های خانگی انجام گرفت. نتایج نشان داد که شیر می تواند با ویتامین A تا حد ۵۰۰۰ IU/L غنی شود بدون اینکه تاثیری در ظلهر، طعم و رنگ محصول داشته باشد که در این صورت مصرف یک لیوان شیر به صورت روزانه کمتر از یک سوم نیاز به ویتامین A را برطرف می نماید و طبیعتا مصرف بیش از یک لیوان شیر نیز مشکلی ایجاد نمی نماید.