سال انتشار: ۱۳۷۸

محل انتشار: پنجمین کنگره تغذیه ایران

تعداد صفحات: ۶

نویسنده(ها):

علیرضا استادرحیمی – دانشجوی ph.D تغذیه، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات ب
منصور شهرکی – دانشجوی ph.D تغذیه، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات ب

چکیده:

دیابت I یا دیابت ملیتوس وابسته به انسولین (IDDM) غالبا در کودکان، نوجوانان و بالغین جوان دیده می شود و اوج شروع سنی آن ۱۴ سالگی است. این بیماری در اثر تخریب سلولهای B جزایر لانگرهانس پانکراس با مکانیسم خود ایمنی ایجاد می شود و کمبود مطلق انسولین وجود دارد. تغییرات متابولینی شدید در اغلب بافتهای بدن ایجاد میکند و برای درمان نیاز به انسولین خارجی است. شیوع IDDM درآمریکا ۰/۲۶% در سنین زیر ۲۰ سال و ۰/۲۲% در انگلستان در سنین زیر ۱۶ سال است. درخاورمیانه بیش از ۱۰۰۰۰۰ (صدهزار) نفر مبتلا به IDDM هستند و سالانه حدود شش هزار (۶۰۰۰) نفر مبتلا میشوند. ۱۰-۵% کل دیابتی ها راتشکیل میدهند. یعنی از هر ۱۰۰ نفر مبتلا به دیابت ۱۰-۵ نفرشان از نوع IDDM است. IDDM موجب مرگ زودرس به علت عوارض حاد (کتواسیدوز دیابتی ، هیپوگلیسمی) و عوارض مزمن و بلند مدت (بیماری شریان کرونری ، نارسائی کلیه، بیماری عروق مغزی و …) می شود. تغذیه درکنار سایر درمانها شامل انسولین درمانی، فعالیت فیزیکی، حمایتی های روانی، عاطفی و راهنمائیهای لازم، یک قسمت تکمیلی در درمان دیابتمحسوب میشود. عادات تغذیه ای بطور مستقیم کنترل متابولیکی گلوکز، رشد فیزیکی و بلوغ ، ایجاد و پیشرفت تمام عوارض مربوط به دیابت را در کودکان و نوچوانان تحت تاثیر قرار میدهد.
مقاله مورد بررسی نقش رژیم غذایی در پیشگیری از عوارض دیابت ملیتوس وابسته به انسولین بر اساس RDA از نظر کربوهیدرات ، پروتئین، چربی و همچنین فیبر غذائی است.