سال انتشار: ۱۳۷۸

محل انتشار: پنجمین کنگره تغذیه ایران

تعداد صفحات: ۶

نویسنده(ها):

آزاده امین پور – عضو هیات علمی دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی و خد

چکیده:

هر سال حدود ۱۳ میلیون نوزاد و کودک در کشورهای در حال توسعه بدلیل ابتلاء به اسهال از بین می روند. بخش عمده ای از این مرگ و میرها ناشی از آلودگی غذای کمکی (Weaning foods) می باشد. بخش مطالعات اخیر اپیدمویولژیک در زمینهوضعیت سلامت کودکان زیر ۵ سال به منظور تشخیص اولویت های خدمات بهداشتی و پژوهشی برای کودکانجهان نشان دادهاست که ۵۴%موارد مرگ و میر کودکان به سوء تغذیهمربوط میشود. کمبودهای تغذیه ای (PEM ، کمبود ویتامین A و کمبود ید) با سرعت بیشتری نسبت به سایر علل مرگ و میر کودکان اتفاق می افتد.
ارتباط و تداخل بین تغذیه و عفونت با مطالعات مربوط به افزایش موارد PEM و بالا رفتن طول دوره هر بار ابتلا به اسهال و یا ارتباط کمبود ویتامیل A با عفونتهای مجرای گوارشی، سرخک،ارتباط بین کم خونی ناشی ازکمبود اهن و روی با کاهش سیستم ایمنی بدن بخوبی روشن شده است. سیکل سوء تغذیه و عفونت را می توان با نشان داد دیاگرام به تصویر کشید. بنابراین تغذیه ناکافی با کاهش دفاع بدن، استعداد ابتلابه عفونت را بالا برده و ابتلا به آن بدلیل ماهیت بیماری اشتها راکم کرده و یا تناسب دریافت رژیم غذایی روزانه و متابولیسمآن را مختل می کند. از طرفی غذا خود نیز عاملی برای انتقال آلودگی به شمار آمد ه است. درگزارش سازمان بهداشت جهانیاعلام شده استکه بیش از ۷۰ درصد بار ابتلاء به اسهال بدلیل انتقال میکروارگانیسم های بیماری زا از طریق غذا بوده است.