سال انتشار: ۱۳۷۷

محل انتشار: دومین همایش انجمن زمین شناسی ایران

تعداد صفحات: ۴

نویسنده(ها):

محمدحسن فولادی – دانشکده کشاورزی ، دانشگاه شهید باهنر کرمان
علیجان آفتابی – بخش زمین شناسی دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده:

بر اساس بررسی های زمین شناسی زیست محیطی، تقریبا بیش از دوهزار سال است که زئولیت ها در زندگی روزمره انسان مورد استفاده قرار می گیرند. کاربردهای مهم این گونه از کانی های زیست محیطی عبارتند از : کنترل آلودگی های صنعتی و کشاورزی، مدفون نمودن زباله های رادیواکتیو، استخراج آمونیاک فاضلابها، تصفیه آبهای آلوده حاصل از فعالیت های کشاورزی، جذب نفت و دفع آلودگی ، تولید اکسیژن ، خالص سازی گازهای طبیعی، اصلاح خاک و کودهای شیمیایی، مکمل غذایی در تغذیه دامها، جذب فلزات سنگین، تولید کاغذ و اکتشاف کانسارها. از سال ۱۹۶۵ تاکنون زئولیت های طبیعی نقش بسیار تعیین کننده ای در غذای طیور داشته اند. مهمترین تاثیرات زئولیت ها در غذای طیور بشرح زیر است:
– پیشگیری و درمان بیماری های گوارشی
– کاهش ضریب تبدیل غذایی
– از بین بردن بوی بد ناشی از فضولات حیوانات
– جلوگیری از کپک زدن غذاهای دامی
– جلوگیری از ابتلای طیور به بیماری کوکسیدوز:
– جذب برخی از عناصر فلزی سمی در آب و خوراک دام و طیور
– کاهش اثرات سموم قارچی موجود در غذای دام ها
بر اساس آمار جهانی محیط زیست تقریبا یک چهارم محصولات زراعی و غذای دنیای تحت تاثیر سموم قارچی می باشند. این مساله باعث کاهش ارزش غذایی و همچنین زیان اقتصادی در تولیدات دامی و غیره می شود. در سال ۱۳۶۰ در ده نمونه از پنیرهای آزمایش شده در تهران تقریبا تمامشان آلودگی به آفلاتوکسین نشان داده اند. همچنین ۵۲ نمونه از شیر خام تهران و ۹ نمونه شیر پاستوریزه نیز ۹۰ ردصد به آفلاتوکسین آلوده بوده اند. از هشتاد نمونه دان طیور آزمایش شده در کرمان ۷۹ نمونه آلودگی شدید به آفلاکتوکسین داشته اند.