سال انتشار: ۱۳۸۴

محل انتشار: دومین همایش علمی تحقیقی مدیریت امداد و نجات

تعداد صفحات: ۰

نویسنده(ها):

بابک قنبرزاده – دکترای صنایع غذایی دانشگاه تهران
الهامه رزمی راد –
جعفر میلانی –

چکیده:

مطابق گزارش UASID در دهه ۹۰میلادی بیش از ۲میلیارد نفر تحت تاثیر بلایای طبیعی قرار گرفتند. تنها در سال ۱۹۹۹ ، ۲۱۲میلیون نفر در اثر تندباد، طوفان ، سیل وزمین لرزه آسیب دیدند. کشور عزیزمان ایران نیز یکی از حادثه خیزترین کشورهای جهان است. چون اولا در کمربند زلزله قرار گرفته است. ثانیا متوسط بارندگی در کشور ما از متوسط بارندگی جهانی کمتر است و ما هر ساله شاهد خشکسالی در مناطقی بارندگی جهانی کمتر است و ما هر ساله شاهد خشکسالی در مناطقی از کشور هستیمو ثالثا به علت وجودرودخانه های متعدد هر از چند گاهی شاهد طغیانرودخانه ها و سیل هستیم. طی مراحل اولیه شرایط اضطراری به علت از بین رفتن سرویسهای زیر بنایی و عدم دسترسی به لوازم آشپزی به علت نابودی خانه ها و امکاناتو همچنین مهاجرت و جابجایی مردم و مصیبت دیده استفاده ازمواد غذایی امدادی ویژه شرایط اضطراری (EEP) از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. این مواد غذایی نیاز به آماده کردن ندارند و سریع مصرف می شوند. درسالهای گذشتهاستفاده از مواد غذایی EEP تاثیر قابل ملاحظه ای در کاهش نرخ مرگ و میر در مناطق مصیبت زده داشته است. مواد غذایی EEP بهمواد غذایی گفته می شوند که از نظر مواد مغذی متراکم و غنی هستند و به آسانی آماده و خورده می شوند. این غذاها دارای ویژگی های متعددی هستند و در انواع مختلف با خصوصیات مختلف تولید میشوند . از مهمترین انواع این غذاها می توان به انواع زیر بنای اشاره کرد:
أ‌. جیره های روزانه بشر دوستانه (HDR)
ب‌. مواد غذایی متراکم BP5
ت‌. بیسکوئیت های با انرژی و پروتئین بالا
ث‌. مواد غذایی متراکم خود اتکا ۳۶۰۰
ج‌. غذاهای پزشکی BP100
در این مقاله مروری ارائه شده ویژگیهای این غذاها، انواع ومزایا و معایب آنها و تجربیات حاصل از کاربرد آنها در مناطق مختلف جهان مورد بررسی قرار گرفته است. این مقاله اطلاعات پایه ای برای تولید و بکارگیری مواد غذایی EEPرا در ایران فراهم می کند.